Σάββατο, 08 Νοέμβριος 2014 17:38

Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις καταστημάτων-γραφείων

Τα βασικά για το τί είναι μία ηλεκτρική εγκατάσταση...

... μπορείτε να τα διαβάσετε κι ΕΔΩ.

Οι βασικές αρχές μίας ηλεκτρικής εγκατάστασης σε χώρους γραφείων ή καταστημάτων, δε διαφέρουν απο τις εγκαταστάσεις κατοικιών. Οι κανονισμοί είναι οι ίδιοι και το συνεργείο που θα αναλάβει την ηλεκτρική εγκατάσταση, θα πρέπει να εφαρμόσει τον κανονισμό ΕΛΟΤ HD384

Οι κυριότερες διαφορές είναι συνήθως το είδος του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί, λόγω του ότι σε καταστήματα ή γραφεία, η τοιχοποιία μας δε σκάβεται για να περαστούν σωληνώσεις, αλλά όλα γίνονται εξωτερικά εντός ψευδοροφής ή γυψοσανίδων, με ειδικά στηρίγματα και όπου απαιτείται λόγω μεγάλου αριθμού καλωδιώσεων, επάνω σε μεταλλικές σχάρες καλωδίων ή κανάλια διέλευσης καλωδίων. Τα καλώδια που χρησιμοποιούνται είναι ΝΥΜ ή ΝΥΥ, τα οποία είναι ανθεκτικά σε υγρασίες και καταπονήσεις.

Καλώδιο ΝΥΜ (επαγγελματικοί χώροι)                                                     ΚΑΛΩΔΙΟ ΝΥΑ (κυρίως οικιακές εγκαταστάσεις)

nym                                             nya

 

Κανάλι όδευσης καλωδίων                                                                                  Σχάρες καλωδίων

12       4

Σχάρες καλωδίων

  3 2

Ο φωτισμός στους χώρους αυτούς είναι πιο επαγγελματικός και πάντα, ανάλογα με το χώρο, δίνουμε έμφαση στην απόχρωση φωτισμού, αλλά και στη φωτεινότητα . Αυτό καλό είναι να υπολογισθεί βάση κάποιας μελέτης φωτισμού απο ειδικούς. Βλέπε: ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ

Άλλο είδος φωτισμού χρειάζεται ένα super market, άλλο ένας χώρος γραφείων και άλλος σε έναν χώρο εστίασης ή σε ένα κατάστημα ένδυσης.

                                   Βλέπε:  Φωτιστικά ψευδοροφής

fvtistiko-psevdorofisfvt-psevd

 

Οι ηλεκτρικοί πίνακες είναι συνήθως εξωτερικού τύπου, μεταλλικοί, ή πλαστικοί, ή στεγανοί, λόγω μεγάλου αριθμού παροχών-καλωδίων.

                Ηλεκτρικοί πίνακες μεταλικοί                              Ηλεκτρικοί πίνακες πλαστικοί

5              6

 

Τώρα, γενικότερα, η ηλεκτρική εγκατάσταση, επειδή είναι και από τα βασικότερα σε ένα χώρο, πρέπει να γίνεται από το συνεργείο που θα την εκτελέσει, υπεύθυνα με σύνεση και επαγγελματισμό. Δυστυχώς όταν χρειάζεται μία ηλεκτρική εγκατάσταση ένας ιδιώτης, πολλές φορές πέφτει ''θύμα'' κάποιων αντιεπαγγελματιών, τους οποίους δε μπορεί και να ελέγξει, διότι δεν υπάρχει επίβλεψη έργου. Σε κάποιο έργο όμως που υπάρχει επίβλεψη, είναι δύσκολο ο αντιεπαγγελματίας να δράσει!!

Δε θα μπω στη διαδικασία να μιλήσω για κόστος ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, γιατί ποικίλλουν, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε πελάτη, αλλά και με τα δεδομένα του κάθε επαγγελματία. Δε θα υποστηρίξω τον ακριβό επαγγελματία, αλλά ούτε και τον φτηνό. Το τι έχει επιλέξει ο καθένας, δυστυχώς, φαίνεται μετά από ένα χρονικό διάστημα, το οποίο δε σημαίνει βέβαια, ότι το ακριβό είναι και καλό ή το αντίθετο...(ισχύει για όλα τα επαγγέλματα)

Η  KM ELKAT διαθέτει την τεχνογνωσία την εμπειρία , τον κατάλληλο εξοπλισμό και  προσωπικό , ώστε να μπορεί να δώσει λύσεις, μελέτες και εφαρμογές απόλυτα συμβατές με τις πιο σύγχρονες απαιτήσεις και ανάγκες, προσφέροντας τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων με ποιότητα ,ασφάλεια, οικονομία και σύγχρονη αντίληψη.

 

Διαβάστηκε 3073 φορές